NaslovnicaDownload
Advertisement
    croJoomla - Joomla na hrvatskom


Upravljanje Mambotima i njihova instalacija/deinstalacija Ispis E-mail
Prijevod: Tanja   
Mamboti:
Mamboti su djelići koda koji, kada ih pozovu razni parametri, aktiviraju program, skriptu ili vrše određenu funkciju. Mogu biti vrlo jednostavni, kao na primjer funkcija koja otipkani tekst zamjenjuje kodom (npr. tekst koji određuje da se na određenom mjestu u sadržaju treba ubaciti slika) ili složeni, kao npr. kompletne biblioteke trećih osoba/autora (npr. WYSIWYG editori ili drugi programi).

Upravljanje Mambotima: Za pregled Mambota na vašim stranicama, u gornjem izborniku Administrativnog sučelja odaberite opciju Mamboti, pa u padajućem izborniku opet odaberite opciju "Site Mamboti". Ova stranica prikazuje sve trenutno instalirane "Mambote". U ovom prozoru možete instalirati, urediti, objaviti, ne objaviti i izbrisati vaše Mambote.

Napomena: Ne možete izbrisati Mambote koji su neophodni za funkcioniranje sistema.

Objavljeno: Označite kućicu pored naziva Mambota kojeg želite objaviti pa na alatnoj traci kliknite na ikonu "Objavljeno". Objavljivanjem Mambota omogućiti će te da kod tog Mambota ispravno funkcionira i prikazuje se u korisničkom sučelju, ako je riječ o takvom Mambotu. Svi Mamboti koje želite koristiti moraju biti objavljeni kako bi bili aktivni na vašim na stanicama. Neobjavljeni Mamboti neće funkcionirati, rezultat će biti isti kao da nisu uopće instalirani.

Neobjavljeno: Da bi ste prestali koristiti Mambot, a da on ostane instaliran za eventualnu buduću upotrebu, odaberite taj Mambot i kliknite na ikonu "Neobjavljeno".

Novo: Za kreiranje novog Mambota, kliknite na ikonu "Novo" i ispunite potrebna polja. Za dodatne informacije pogledajte Mamboti: Novo/Uredi.

Uredi: Za uređivanje instaliranog Mambota, odaberite Mambot kojeg želite uredite (klikom na naziv Mambota ili označavanjem kućice pored njegovog naziva), pa potom kliknite na ikonu "Uredi". U prozoru za uređivanje uredite postavke koje želite pa kliknite na ikonu "Spremi" za spremanje izmjena. Za odustajanje od napravljenih izmjena kliknite na ikonu "Odustani", vratiti će te se u Upravljanje Mambotima.

Izbriši: Za "Brisanje" ili "Deinstalaciju" Mambota, odaberite Mambot kojeg želite izbrisati ili deinstalirati pa kliknite na ikonu "Izbriši".

UPOZORENJE: Ovo je bespovratna funkcija. Izbrisane Mambote ne možete vratiti kao izbrisane sadržaje i izborničke stavke. Ako ste izbrisali Mambot a želite ga ponovno koristiti, morate ga ponovno instalirati. Napomena: Mambote koji su nepohodni za funkcioniranje sistema ne možete izbrisati.

Instalacija/Deinstalacija:


Da bi ste instalirali Mambot, odaberite izborničku stavku Instalacija - Mamboti. Odaberite instalacijski paket sa vašeg računala pa kliknite na "Instaliraj" dugme.

Napomena: Da bi ste koristili novoinstalirane Mambote, oni moraju biti objavljeni.

Za deinstalaciju Mambota odaberite izborničku stavku Instalacija - Mamboti. Na popisu instaliranih Mambota odaberite Mambot kojeg želite deinstalirati pa kliknite na ikonu "Izbriši". Otvoriti će se prozor koji traži potvrdu deinstalacije. Potvrdite deinstalaciju i vaš Mambot biti će deinstaliran.

UPOZORENJE: Postupak deinstalacije Mambota je nepovratan, Mambot ne možete vratiti popu sadržaja i izborničkih stavki. Ako ponovno želite koristiti taj Mambot morate ga opet instalirati.
Zadnja Promjena ( ponedjeljak, 10 srpnja 2006 )
 
Početak
Tražilica
Administracija Joomla 1.0.x
Pretraživanje
Login za Prevoditelje

Zaboravili ste šifru?