NaslovnicaDownload
Advertisement
    croJoomla - Joomla na hrvatskom


Najnovije Vijesti
Najtraženije Stranice Pomoći
Globalna Konfiguracija Ispis E-mail
Sadržaj
Globalna Konfiguracija
Stranica 2

Globalna Konfiguracija kontrolira sve najvažnije Joomla postavke. Promjene koje napravite u ovom prozoru, ažurirati će configuration.php datoteku. Da bi ste mogli uređivati svoju konfiguraciju, datoteka configuration.php mora biti writable tj. otvorena za izmjene.

Sa desne strane statusa mogućnosti izmjena configuration.php datoteke nalazi se kućica pored koje piše "Nakon Spremanja izmjena - Zaključaj configuration.php." Ako označite ovu kućicu, to će promjeniti dozvolu za configuration.php, ona više neće biti otvorena za izmjene nakon spremanja zadnjih izmjena. Kada završite konfiguraciju vaših stranica, bilo bi dobro da vašu configuration.php zatvorite za izmjene, iz sigurnosnih razloga.


Postavke

Stranice Neaktivne - Pomoću ovoga uključujete i isključujete Front-end vaših web stranica. Koristite ovu opciju ako vršite ažuriranje modula ili podataka, i ne želite da vaši posjetitelji imaju pristup stranicama dok ne dovršite ažuriranje. Nemojte zaboraviti promjeniti status objavljivanja nakon što ste završili sa izmjenama.

Obavijest o Neaktivnosti - Kada opciju Stranice Neaktivne označite sa Da, onda će se posjetiteljima umjesto vaših stranica prikazivati ova standardna poruka.   "This site is down for maintenance. Please check back again soon. (Ove stranice se ažuriraju. Posjetite nas ponovno ubrzo.)". Možete promjeniti ovaj tekst u tekst kojeg želite.

Obavijest o Sistemskoj Pogrešci - Ova poruka prikazati će se ako ne uspije početno spajanje sa bazom podataka.  Ovdje možete upisati što god želite. Predlažemo da upišete nešto prijateljski i sa izvinjenjem, putem čega će te obavijestiti posjetitelje da će vaše stranice ubrzo biti dostupne. Možete koristiti standardni HTML kod, na primjer, <br /> za novi red. Možda želite i dodati svoju e-mail adresu, tako da vaši posjetitelji mogu kontaktirati Sistemskog Administratora ili Webmastera.

Naziv sajta - Ova opcija vam omogućava da odredite naziv stranica, i samim time, sadržaj teksta u pretraživaču. Naziv stranica može biti prikazan i u vašem predlošku [Joomla_root/templates/template name/index.php], tako što će te umetnuti slijedeći kod tamo gdje želite da se pojavljuje taj naziv:

<?php echo $_CONFIG->SITENAME; ?>


Prikaz ne-Autoriziranih Linkova
- Ako omogućite ovu opciju, svi korisnici moći će vidjeti sadržaj kojemu inače ne bi imali pristup (tj. sadržaj kojemu mogu pristupiti samo 'Registrirani' ili 'Specijalni' korisnici). Kada je ova opcija onemogućena, oni će vidjeti samo sadržaj kojemu je pristup dozvoljen za 'Public (Javnost)'.  Stupanj pristupa sadržajima određuje se pod opcijom Objavljivanje u prozoru za uređivanje sadržaja.

Registracija Moguća - Ova opcija vam omogućava da globalno odredite da li će posjetitelji vaših stranica imati mogućnost registracije za korisnički račun. Ako odaberete "Da", Obrazac za prijavu uključivati će rečenicu Nemate korisnički račun? Kreirajte ga ovdje. Ako odaberete "Ne", korisnicima neće biti omogućena registracija.

Aktivacija Novih Korisnika - Ako odaberete "Da", korisnicima će se slati aktivacijski link na njihovu e-mail adresu. Oni se neće moći prijaviti na stranice sve dok ne kliknu na aktivacijski link.  Ako odaberete "Ne", korisnici će se moći odmah prijaviti, bez aktivacije.

Jedinstvena E-mail Adresa - Odredite da li želite spriječiti registraciju sa duplikatima e-mail adresa. Ova opcija, u kombinaciji s aktivacijom korisnika, onemogućava da se korisnik prijavi više puta koristeći istu e-mail adresu.

Debugiranje - Ova opcija omogućava vam da pogledate error (pogreška) poruke koje stvara php instalacija vaših stranica. Ovo može biti korisno ako imate problema, te za obaviještavanje Sistemskog Administratora ili Web hosta o pogreškama. Obavijesti o pogreškama mogu se postaviti pod Globalna Konfiguracija>Server, a one mogu biti kao što slijedi: Predefinirane, Nikakve, Jednostavne, Maksimalne.

WYSIWYG Editor - Odaberite kojeg od instaliranih tekst editora želite koristiti prilikom uređivanja sadržaja.


Duljina liste - Odaberite standardnu duljinu popisa u administrativnom sučelju (Back-end). ZAPAMTITE, ako ste prethodno posjetili stranicu sa nekim popisom, promjena ove postavke u Globalnoj Konfiguraciji neće biti odmah vidljiva. Međutim, postavka koju ovdje odredite, primjenjivati će se prilikom vaše slijedeće prijave.


Favicon - Ovdje određujete ikonu koja se u nekim pretraživačima pojavljuje uz naslov i/ili adresu vaših stranica.  Standardna Joomla ikona za Favicon je uobičajeni Joomla logotip.  Ako želite da se prikazuje neka druga ikona, morate napraviti njen upload i zamjeniti Joomla ikonu sa njom.  Zatim upišite adresu nove ikone.


Lokalizacija

Jezik -  Odaberite standardni jezik koji će se koristiti na vašim stranicama.  Ako taj jezik nije engleski jezik, morate instalirati jezičnu datoteku koristeći Instalacijski izbornik u Back-endu.

Admin Jezik -  Odaberite jezik koji će se koristiti u administrativnom sučelju. Ako to nije engleski jezik, morate instalirati jezičnu datoteku, opet putem Instalacijskog izbornika u Back-endu.

Vremenski Pomak - Ova opcija postavlja vremenski pomak između vašeg servera i GMT (Greenwich Mean Time - UK). Odaberite vremenski pomak sa padajućeg popisa. 

Oznaka Države - Upišite lokaciju vaših web stranica.  Na primjer, en_GB je postavka/oznaka za UK, hr_HR za Hrvatsku.

 

Sadržaj

Naslov kao Link - Odaberite 'Da', ako želite da naslovi vaših sadržaja budu linkovi.  Odaberite 'Ne', i tekstovni link 'Opširnije...' prikazivati će se ispod uvodnog teksta.


Opširnije - Link: Odaberite "Da" da bi ste prikazali riječ "Opširnije" na kraju "Uvodnog teksta" vaših sadržaja.


Ocjenjivanje Sadržaja - Ova opcija omogućava ocjenjivanje sadržaja.  Odaberite 'Da', pa će se prikazivati 'traka sa zvjezdicama' za svaki sadržaj, kao i obrazac za ocjenjivanje. NAPOMENA: Obrazac za ocjenjivanje neće se prikazivati za članke u 'Blog' popisima, a traka sa zvjezdicama prikazivati će se samo za sadržaje sa Uvodnim tekstom.

Ime Autora - Odaberite "Da", za prikazivanje imena autora sadržaja prilikom prikazivanja sadržaja.


Datum i Vrijeme Nastanka - Odaberite "Da", za prikazivanje datuma i vremena nastanka sadržaja prilikom prikazivanja sadržaja.

Datum i Vrijeme Izmjene - Odaberite "Da", za prikazivanje datuma i vremena izmjena sadržaja, prilikom prikazivanja sadržaja.


Hitovi - Odaberite "Da", za prikazivanje broja posjeta koje je članak/sadržaj imao.


PDF Ikona - Odaberite "Da", za prikazivanje ikone za PDF kreiranje uz sadržaje koji se prikazuju u Front-endu.
NAPOMENA:  Ikona se neće prikazivati ako vaš media direktorij nije otvoren za izmjene/writable.

Ispis Ikona -   Odaberite "Da", za prikazivanje ikone za verziju sadržaja prikladnu za ispis uz sadržaje koji se prikazuju u Front-endu.

Email Ikona -  Odaberite "Da", za prikazivanje ikone za email slanje sadržaja prijateljima, prilikom prikazivanja sadržaja u Front-endu.


Ikone - Odaberite "Da", ako želite da linkovi za Email/Ispis/PDF budu ikone a ne tekst.

Lista stranica - Odaberite "Da", za prikazivanje navigacijske tablice sadržaja za sadržaj sa više stranica. Da bi ste kreirali prijelom stranice u vašem sadržaju, morate umetnite Mambot za prijelom stranice


Zadnja Promjena ( utorak, 24 listopada 2006 )
 
Početak
Tražilica
Administracija Joomla 1.0.x
Pretraživanje
Login za Prevoditelje

Zaboravili ste šifru?