NaslovnicaDownload
Advertisement
    croJoomla - Joomla na hrvatskom


Najnovije Vijesti
Najtraženije Stranice Pomoći
Globalna Konfiguracija Ispis E-mail
Sadržaj
Globalna Konfiguracija
Stranica 2
putem editora, svaki put kada želite primjeniti prijelom stranice.

Natrag-Dugme -  Odaberite "Da",  da bi ste prikazali navigacijsko dugme "Natrag" na svakoj stranici, kako bi ste olakšali korisnicima da se kreću kroz vaše stranice.

Navigacija kroz Sadržaj - Odaberite "Da", za objavljivanje linkova   'Slijedeća' i 'Prethodna' (stranica) prilikom pregledavanja sadržaja unutar kategorije ili prilikom kretanja među stranicama sadržaja koji se sastoji od više stranica.

 

Baza

Upozorenje:  Ovo su vrlo važne postavke. Ako ste vi sami instalirali vaše Joomla Web stranice, nemojte mjenjati ove postavke.

Host - Upišite 'localhost'. jer to je uobičajeno ime Hosta

MySQL Korisničko Ime - Uredite, ako je to potrebno, korisničko ime za pristup vašoj Joomla bazi podataka.

MySQL Baza - Uredite, ako je to potrebno, naziv baze podataka koju koristi vaša Joomla instalacija.

MySQL Database Prefiks -Uredite, ako je to potrebno, prefiks koji se koristi za podatke u vašoj Joomla bazi podataka. Standardni prefiks je "`jos__".

Upozorenje:  NEMOJTE MJENJATI OVAJ PREFIKS, OSIM AKO NE KORISTITE BAZU PODATAKA KOJA IMA TABLICE SA PREFIKSOM KOJEG OVDJE UPISUJETE!!


Server

Ove stavke definirane su tijekom instalacije, ne možete ih mjenjati na ovoj stranici.

Apsolutna Putanja -  Ovo je informacija o direktoriju kojeg Joomla koristi na vašem serveru.

Aktivni Site - Ovo je apsolutni URL (web adresa) vaše Joomla instalacije.

Tajna Riječ - Ovo je riječ koja je jedinstvena za svaku Joomla instalaciju. Koristi se za sigurnosne funkcije.

GZIP Kompresija - Odaberite "Da", da bi ste dozvolili vašem serveru da pretraživaču šalje komprimirane podatke, ako to vaš server podržava. Ovo može značajno skratiti vrijeme učitavanja vaših stranica za posjetitelje.

Trajanje Prijave - Upišite broj sekundi za vrijeme tijekom kojeg će Administratorsko sučelje biti aktivno, prije pokretanja automatske odjave. Nakon automatske odjave, Administrator će se morati ponovno prijaviti, koristeći ispravno korisničko ime i šifru. 

NAPOMENA: Ako uređujete sadržaj, ali niste spremili svoje promjene tijekom vremena kojeg ste ovdje odredili, biti će te automatski odjavljeni. 

Obavijesti o Greškama - Ako ste omogućili ovu opciju na stranici za Postavke, onda sa padajućeg popisa odaberite željeni stupanj obaviještavanja.
Opcije su Predefinirane, Nikakve, Jednostavne i Maksimalne.

  • Predefinirane -  Uključuje standardne Obavijesti o greškama koje su definirane u php.ini na serveru.
  • Nikakve - Isključuje Obavijesti o greškama.
  • Jednostavne -  Uključuje jednostavne opcije obaviještavanja o greškama koristeći slijedeće opcije: error_reporting (E_ERROR|E_WARNING|E_PARSE)
  •  Maksimalne -  Uključuje maksimalni nivo obavještavanja koristeći slijedeće opcije: error_reporting (E_ALL)

Kreiranje Datoteka - Standardni postupak je da datoteke nastale instalacijom komponenti, modula i mambota naslijeđuju standardne dozvole servera. Ako odaberete "CHMOD novih datoteka", onda možete premostiti dozvole servera.

Kreiranje Direktorija - Kao i kod datoteka, novi direktoriji obično naslijeđuju standardne dozvole servera. Odaberite "CHMOD novih direktorija" za premošćivanje dozvola servera.


Meta

Globalni Meta Opis -  Upišite opis vaših web stranica. Ovaj opis koristi se za tražilice. Možete ograničiti ovaj opis na oko 20 riječi, ovisno o tražilici koja je vaš cilj. Opis neka bude sažet i neka odgovara sadržaju vaših web stranica. U opis možete uvrstiti neke od ključnih riječi i ključnih fraza. Kako neke tražilice čitaju samo oko 20-tak riječi, ovdje možete dodati jednu ili dvije rečenice. Pazite da ključni opis vaših stranica bude u prvih 20 riječi.

Globalne Meta Ključne Riječi - Smatra se da je optimalan broj znakova za ključne riječi između 300 i 500. Nemojte učestalo ponavljati riječi i odvojite ih ili zarezom ili razmakom, ili grupirajte dvije ili tri riječi zajedno. Takav primjer ključnih riječi bio bi 'Joomla Open Source'.

Koristi Title Meta Tag - Prikazuje Title meta tag u izvornom kodu prilikom prikazivanja sadržaja.

Koristi Author Meta Tag - Prikazuje Author meta tag u izvornom kodu prilikom prikazivanja sadržaja.

NAPOMENA: Opis i ključne riječi utječu na indeksiranje vaših stranica u tražilicama. Neke tražilice potpuno ignoriraju Meta opise i ključne riječi. Ako su vam visoko mjesto u tražilicama i posjeti putem tražilica vrlo važni, trebali bi ste malo istražiti pitanje optimizacije web stranica za tražilice.

 

eMail

Mailer - Odaberite koji mailer želite koristiti: PHP mail funkcija, Sendmail ili SMTP Server.

eMail Pošiljatelja - Odaberite koja će se email adresa prikazivati kao email pošiljatelja.

Ime Pošiljatelja - Odaberite koje ime će se prikazivati kao ime pošiljatelja.

Sendmail Putanja - Ovo je direktorij Mail servera.

SMTP Autorizacija - Odaberite "Da" ako vaš host zahtijeva SMTP provjeru autentičnosti.

SMTP Korisničko Ime - Ako je potrebna provjera autentičnosti i ako ste to potvrdili u opciji iznad, upišite vaše korisničko ime.

SMTP Šifra - Ako je potrebna provjera autentičnosti i ako ste to potvrdili u opciji iznad, upišite svoju šifru.

SMTP Host - Ovaj host obično je localhost, ali možda to trebate provjeriti sa vašim hostom.

 

Cache:

Caching - Odaberite "Da" da bi ste dozvolili caching nekih Joomla elemenata. Ovo će poboljšati učinkovitost vaših stranica.

Cache Direktorij - Ovo je mapa ili direktorij u kojeg će se pohraniti cache datoteke. Ta mapa ili direktorij moraju biti otvoreni za izmjene kako bi se ovaj caching uspješno primjenio. Kontaktirajte vašeg Web Mastera ako imate bilo kakvih problema.

Cache Trajanje  - Uredite najduži period za pohranu cache datoteke, prije njenog osviježavanja (izraženo u sekundama).

 

Statistika:

Statistika - Odaberite 'Da', kako bi ste omogućili prikupljanje statističkih podataka o pretraživačima i posjetiteljima, na temelju postavki u stranici za Sadržaj. Ako je ova opcija postavljena na 'Ne', ovi statistički podaci neće se prikupljati. Ako vaše stranice imaju problema sa kašnjenjem/odgodom prilikom prvog posjeta korisnika vašim stranicama, trebali bi ste ovu opciju postaviti na 'Ne'.

Evidencija Hitova po Datumu - Odaberite "Da" za omogućavanje dnevnih evidentiranja posjeta sadržajima. Trenutno ne postoje ugrađene metode analiziranja koje bi doprinijele ovoj opciji.
Upozorenje: Ovaj postupak će s vremenom prikupiti ogromne količine podataka, provjerite da li na vašem serveru ima prostora za pohranu ovih podataka. 

Evidencija traženih riječi - Odaberite "Da" za omogućavanje evidentiranja traženog teksta, kojeg je korisnik upisao tijekom pretraživanja. Ovakvo evidentiranje pomaže podešavanju vaših web stranica, daje vam uvid u što korisnici traže i kako to traže. Analiza je omogućena pod Konfiguracija->Statistika->Traženi Tekst.

 

SEO:

URL Format Pogodan za Tražilice:  Ovo mjenja način na koji su prikazani linkovi i optimizira ih, kako bi tražilice imale veći pristup vašim stranicama. Ova opcija dostupna je samo za stranice koje imaju hosting na Apache serverima.  Odaberite 'Da' kako bi ste omogućili Joomla da kreira URL pogodan za tražilice, umjesto uobičajeno generiranih URL-a. Ako koristite ovu opciju, morate preimenovati vašu htaccess.txt datoteku u .htaccess.

Dinamični Naslovi Stranica -  Odaberite "Da" da bi naslovi stranica (koji se pojavljuju na vrhu korisnikovog pretraživača) bili isti kao i naslov stranice koju gledaju. Ovo također pomaže tražilicama.

NAPOMENA:  Morate 'Spremiti' vaše izmjene konfiguracije, nakon što ste završili sa njima, tako što će te kliknuti na ikonu 'Spremi' na alatnoj traci.


 

 Zadnja Promjena ( utorak, 24 listopada 2006 )
 
Početak
Tražilica
Administracija Joomla 1.0.x
Pretraživanje
Login za Prevoditelje

Zaboravili ste šifru?