NaslovnicaDownload
Advertisement
    croJoomla - Joomla na hrvatskom


Moduli Ispis E-mail
Prijevod: Tanja   

Moduli su modularni elementi koji se koriste za prikazivanje informacija ili interaktivnih elemenata na vašim Joomla web stranicama. Glavna karakteristika je da se te informacije/elementi prikazuju na pre-definiranim pozicijama koje su određene predloškom koji se koristi (Front-end ili Back-end predlošci za vaše stranice).

Primjeri modula su Izbornik, Login i Obrazac za pretraživanje. U upravljanju modulima možete kreirati jednostavne HTML module. U složenijim slučajevima, moduli će trebati biti instalirani. Postoje stotine modula koji su već programirani za Joomla, a koje su napisali razni članovi Joomla zajednice.  Možete ih pronaći na stranicama za Joomla projekte, http://developer.joomla.org. Besplatni su i dostupni za download.

Moduli prikazuju instalirane module.  Možete ih uređivati tako što će te kliknuti na odgovarajuću ikonu na alatnoj traci.

 

Alatna Traka

Objavljeno: Kliknite na ikonu 'Objavljeno' da bi objavili vaše module u Front-endu vaših stranica.

Neobjavljeno: Kliknite na ikonu 'Neobjavljeno' da moduli ne budu objavljeni u Front-endu vaših stranica.

Kopiraj: Kliknite na ikonu 'Kopiraj' da bi ste kopirali odabrani modul. Postupak kopiranja omogućava vam da prikažete kopirani modul na više mjesta u Front-endu vaših web stranica. Nova verzija modula kreira se pod imenom 'Copy of (naziv modula kojeg ste kopirali)'. Modul možete preimenovati.

Novo: Kliknite na ikonu 'Novo' za kreiranje vlastitog modula 'User' tipa. Ovo je vrlo koristan modul koji se može koristiti za prikazivanje sadržaja (sadržaj koji nije povezan sa Sekcijama, Kategorijama ili Statičnim sadržajem) ili RSS Feeda. Može se koristiti kao okvir sa tekstom, modul slika ili može sadržati 'prilagođeni kod'.

Uredi: Kliknite na ikonu 'Uredi' za uređivanje ili izmjene modula. Ako kliknete na naziv modula koji je ujedno i link, također će se otvoriti ova funkcija uređivanja modula. Ona vam omogućava da promjenite atribute modula kao npr. njegov naziv, položaj, njegov redoslijed prikazivanja na stranici, stupanj pristupa i da li će biti objavljen. Na ovoj stranici također možete promjeniti lokaciju modula u Front-endu vaših stranica i sve parametre modula.

Izbriši: Kliknite na ikonu 'Izbriši' za brisanje/deinstalaciju modula iz vašeg sistema.
NAPOMENA: Na ovoj stranici ne možete izbrisati 'last' modul određene 'vrste'. Ako želite izbrisati određenu vrstu modula, otiđite na stranicu za Instalaciju/Deinstalaciju kao što je gore opisano.

Pomoć: Kliknite na ikonu 'Pomoć' za pregled teksta pomoći za ovu stranicu.

 

Stupci

Kućica za označavanje/Lokot: Kliknite na kućicu za odabir modula. Ikona lokota zamijeniti će kućicu za označavanje ako modul nije otvoren za uređivanje. To znači da modul nije dostupan drugim menadžerima. Ako modul nije otvoren za uređivanje, kliknite na naziv modula da bi ste otvorili stranicu za uređivanje modula. Možete kliknuti ili Spremi ili Odustani ikonu da bi modul bio otvoren za uređivanje. Ako je drugi menadžer/administrator zatvorio ovaj modul za uređivanje, kontaktirajte administratora vaših stranica ili tog menadžera/administratora za otvaranje modula za uređivanje.

Ime: Ovo je naziv modula. Može se uređivati, a biti će prikazan u Front-endu vaših stranica ako odaberite tu opciju.

Objavljeno: Određuje da li će se sadržaj modula prikazivati u Front-endu vaših stranica. Kliknite na plavu ikonu ili crveni križić za promjenu statusa objavljivanja.

Presloži: Ovaj stupac dozvoljava vam da promjenite redoslijed prikazivanja modula u Front-endu vaših stranica. Kliknite na 'gore' ili 'dolje' strelice za promjenu položaja modula za jedno mjesto više ili niže.

Redoslijed: Prikazuje redoslijed modula kao što će biti prikazani u Front-endu vaših stranica.
Za promjenu redoslijeda, upišite brojeve mjesta na kojima želite da se nalaze vaši moduli, pa kliknite na ikonu 'Spremi redoslijed' koja se nalazi pored naziva stupca 'Redoslijed'.

Pristup: Prikazuje tko će moći vidjeti module u Front-endu vaših stranica. Klik na naziv koji je link, promjeniti će se odabir vrste pristupa među Public/Registered/Special.

Pozicija: Prikazuje na kojim će se pozicijama u predlošku prikazivati modul. Neke uobičajene pozicije u predlošcima su User1, Left, Right, i Top.
NAPOMENA: Poziciju modula možete odrediti samo prema pozicijama koje su kodirane u vašem predlošku.

Stranice: Prikazuje na kojim stranicama će se modul prikazivati. Opcije uključuju Sve, Varira i Nema.
NAPOMENA: Ovo nije primjenjivo za Administratorske module. Za uređivanje ove opcije tj. stranica na kojima će se prikazivati modul, kliknite na ikonu 'Uredi' na alatnoj traci.

ID: Ovo je ID modula. Njega dodijeljuje Joomla sistem nakon što je modul spremljen.

Tip: Ovo je tip modula. Na primjer, mod_mainmenu je tip modula koji se koristi za Korisnički Izbornik i Glavni Izbornik.

Na dnu popisa možete vidjeti navigaciju kroz module, za slijedeću stranicu sa popisom modula. Na dnu stranice, u padajućem popisu, možete odrediti koliko će se modula prikazivati po pojedinoj stranici

Funkcije filtriranja dostupne su u gornjem desnom prostoru za Filter iznad popisa modula. Da bi ste filtrirali prikazane module, odaberite kriterij iz popisa za Odabir Pozicije ili Odabir Tipa, koji se nalaze iznad prostora za Filter. Možete rafinirati vaš filter tako što će te u polje za Filter upisati ključnu riječ prema kojoj želite izvršiti filtriranje.

Slijedeći moduli ugrađeni su u temeljnu Joomla konfiguraciju:
Slijedeći nazivi za module su standardni Joomla nazivi. Ovi nazivi mogu biti promjenjeni u skladu sa vašim željama. Kliknite na slijedeće linkove kako bi saznali više o vrsti modula.

Zadnja Promjena ( ponedjeljak, 07 svibnja 2007 )
 
Početak
Tražilica
Administracija Joomla 1.0.x
Pretraživanje
Login za Prevoditelje

Zaboravili ste šifru?